Behandlingar

Spela bort din sociala fobi!

2017-08-24 20:43 #0 av: Loris M

Forskare vid Stockholms universitet har utvecklat en ny metod för att behandla social fobi. Metoden bygger på nya forskningsrön inom kognitionsvetenskap och behandlingen består av ett enda besök där personer med social fobi spelar ett speciellt framtaget spel. 

Tror ni att det kan fungera?

"Nästan var sjätte svensk uppskattas lida av social fobi, som enkelt förklarat betyder att man är väldigt rädd för vad andra tycker om en. Många kan känna sig blyga i någon situation, men för över en miljon svenskar blir detta ett stort handikapp med betydande ångest och oro.

— Vi vet att social fobi vidmakthålls genom att man tolkar små signaler så som andras blickar, miner, kommentarer på ett negativt sätt, säger psykologiprofessor Per Carlbring vid Stockholms universitet.

Genom ett egenutvecklat datorspel vill forskarna nu undersöka om man kan ändra den automatiserade ovanan att fokusera på just det negativa. Behandlingen kräver bara ett besök och innebär att deltagaren får spela ett spel där olika ansikten presenteras i en virtual reality värld.

Deltagaren sätter på sig VR-glasögonen och ser då fyra personer som tittar spelaren i ögonen. Ansiktsuttrycken varierar från positiva och neutrala till mer avståndstagande och i vissa fall uppvisas avsky. Spelarens uppgift är att försöka strunta i själva ansiktsuttrycken och istället fokusera på speluppgiften som exempelvis kan vara att spela memory. Syftet är att spelarens uppmärksamhet ska bli mer flexibel.

— Den stora fördelen med virtual reality är djupseendet, med den nya tekniken lurar man hjärnan att uppfatta ansiktsmodellerna som riktiga personer, inte bara platta fotografier."

http://www.su.se/forskning/forskningsnyheter/datorspel-kan-bli-rekordsnabb-behandling-mot-social-fobi-1.340511

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-08-24 21:03 #1 av: Annielle

Låter ju lite för bra för att vara sant, men hjälper det så är det ju fantastiskt! Tummen upp

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-09-04 18:55 #2 av: fannylinda

Jag ska faktiskt dit på onsdag. Så vi får se hur det går.

Anmäl
2017-09-04 19:11 #3 av: Loris M

#2 Vad spännande! Berätta gärna hur det blev. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-09-04 19:47 #4 av: fannylinda

Absolut

Anmäl
2017-09-10 22:15 #5 av: Äppelsnäckan

Hur gick det #4?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.