Annons:
Etikettbehandling
Läst 8221 ggr
[WX5]
6/12/11, 2:36 PM

Utandning

När jag var till en KBT-psykolog fick jag lära mig ett knep när panikångesten/ångesten var på väg att blomma ut för fullt.

Detta kan även göras så det inte syns så det var vääldigt bra för jag kunde göra detta när jag satt på jobbet (kassan i en matbutik).

Man drar in luft med näsan och sen håller man andan ett litet tag. Blås nu hårt ut med munnen i ett snabbt andetag. Det som händer är att axlarna sjunker ner och kroppen blir lugn för oftast så spänner man sig när man har ångest.

För mig funkade det 3 av 4 gånger så testa själv. Det kan vara svårt att få till det i början men när man lärt sig detta så kan man göra det i "smyg".

Annons:
candyme
6/12/11, 5:11 PM
#1

det där ska jag testa nästa gång jag far på ett möte :)

/Emma

 

 

[WX5]
6/12/11, 5:14 PM
#2

Testa några gånger innan så du får in tekniken. Det kan man göra även om man inte har ångest. Flört

candyme
6/12/11, 5:28 PM
#3

okej, då ska jag göra det :)

/Emma

 

 

[WX5]
6/12/11, 5:29 PM
#4

Skrattande

candyme
6/26/11, 11:01 PM
#5

Verkar inte funka speciellt bra för mig. Ska kolla upp flera tekniker.

/Emma

 

 

[WX5]
6/27/11, 7:16 AM
#6

Japp det är bara och testa. Detta passar inte alla. Inne på Psykologi hade dom något annat om att andas i en fyrkant. Skall se om jag hittar den.

Annons:
[WX5]
6/27/11, 7:22 AM
#7

Hittade den på Ångestsjukdomar istället.

Här är länken till den andra andningsövningen och jag tackar DavidE för denna artikel.

paulina77
7/17/11, 11:04 PM
#8

vad har ni för symphtom när ni får ångest atckerna, får ni dom när ni är själva hemma också eller bara borta?

[WX5]
7/18/11, 5:42 AM
#9

Det är olika men mest får jag när jag skall till ett ställe där det kommer att vara mycket folk. Som i bilen tex, då är jag oftast ensam.

Symptomer för mig är hjärtklappning, tryck över bröstet, svårare att andas/andas häftigare, skakar i kroppen och snurrig i huvudet (säkert pga andningen).

[esereth]
7/18/11, 12:39 PM
#10

#8 Jag får oftast panikattacker när jag är själv. Såsom i bilen, i kön på ica, i köpcentrum, hemma. Har handlat på ica ett par gånger med min man och får även då pa i kön till kassan.

Symtom som yrsel, hjärtat slår fort, tryck över bröstet, även ont/smärta i bröstet, svårt att andas, värmevallning, tunnelseende.

Emmisan
7/18/11, 1:30 PM
#11

Mina syntom är oftast:

yrsel, rastlöshet, vimmel och virrig i huvet, svettningar, hjärtklappning, oregelbunden andingsmärta i mage/rygg/bröst.

Det kenpet fungerade lite grann på mig häromdagen :)

Mvh Emma Tange

 

 

paulina77
7/20/11, 2:46 PM
#12

Har ni altidlidit av det eller har det kommit av någon arsak i livet?Äter ni någorn typ av medicin eller någonannan forma av hjälp eller självhjälp?

paulina77
7/20/11, 2:56 PM
#13

Magen då påverks inte eran mage, typ illamåndet, skitnödig akut omgående, diaree. Vad gör ni då?

Annons:
[esereth]
7/21/11, 2:38 AM
#14

#12 Jag har Fobisk personlighetsstörning i grunden, som jag haft hela livet (37År). Min första panikattack fick jag 2008. Misstänker att det är något jag byggt upp under de senaste knappt tio åren. Pga av att jag inte tar itu med mina rädslor utan bara trycker ned, sväljer och blockerar bort fullständigt. Jag har ingen medicin just nu. Föröker göra vissa avlappningsövningar hemma själv.

#13 När illamåendet kommer så försöker jag härda ut om jag inte kan förflytta mig från situationen. Om jag bara kan ta några steg bort, göra något litet annat, så försvinner det. I en biosalong funkar ju inte det tyvärr.

paulina77
7/21/11, 4:46 PM
#15

Vad är en fobisk personlighets störning?

paulina77
7/21/11, 4:52 PM
#16

Pratade med grannen om det här med ångest, panikångest. Blir inte ni stressade i dessa situationer då detta uppstår, alltså stressar upp er själva i onödan. Och så kommer atacken. Har ni dödsångest? Det lider inte jag av mer att någon ska behöva ta han om mig på något sätt vill liksom klara mig själv. när jag får atacker så vill jag hälst fly för mig själv helt själv, där ingen ser mig där ingen finns. där kommer lugnet. Ångesten blir värre av dofter och av människor omkring mig som försölker prata med mighela tiden. Även mina barn ingår i den kategorin. Utlösande kan vara om dom slåss, o slåss o bråkar en hel dag exempelvis. Eller om man ska göra tusen saker på en dag, jobba dagis, sport ,handla, kompisar osv och måste klara allt själv pluss lite sömn.

candyme
7/21/11, 5:38 PM
#17

#16 Oja, när min panikångest kommer stressar jag upp mig något så enormt mycket.

Känner så väl igen mig i det du skriver.

/Emma

 

 

Chibbi
7/21/11, 6:12 PM
#18

#13

Jag drabbas starkt av illamående och akut toa besök när det är som absolut värst. Brukar så ledes söka upp en toa och försöka lugna ner mig. Brukar ha starkt tuggummi med mig, hjälper mot illamåendet ibland.

[esereth]
7/21/11, 9:53 PM
paulina77
7/24/11, 10:42 PM
#20

Läste den där länken verkar väldigt jobbigt och oerhört tråkigt att lida av detta, man måste vara väldigt änsam person, känns det som i alla fall.

Annons:
paulina77
7/24/11, 10:48 PM
#21

Trigga er med Ullared vet ja!!!Det har jag gjort där är ICA kön ingenting!!!Till slut var kroppen så övervarv, att det bara gav sig. Oså sa jag till min karl nej nu kollar vi på lite mera, va ska vi inte gå ut.Nej nu kollar vi lite till. Men det var inte kull o köa föra tt komma ut men jag fixade det två gånger- Men man är helt slut sedan, helt slutkörd. Men det funkar att andas när ångetsen kommer. O så kör man igen. PROVA

[WX5]
7/25/11, 7:20 AM
#22

Jo Ullared har jag funderat på men inte vågat mig dit.

[esereth]
7/27/11, 2:24 PM
#23

Tack för denna enkla övning, så pass enkel att jag kunde komma ihåg den under panikattacken.

Ikväll kommer jag få tillfälle att använda den igen. Då är det middag på värdshus med släkt och vänner.

[WX5]
7/27/11, 2:27 PM
#24

Vad bra att övningen kommer till andvändning. Skrattande

Intehärutandär
3/21/13, 12:03 AM
#25

Jag håller på att lära mig andas genom (andas bort) en panikattack. Har en bra psykolog som skrivit böcker om just hur kroppen reagerar vid depression t ex.

Själv har jag andats korta, snabba andetag likt profylax - som nu ska tas bort. Men det hjälper inte ett dugg, för då fyller man bara övre delen av lungorna, som ökar hjärtklappning och känslan av att hjärtat knyts ihop. Man ska ta stora andetag, så magen rör sig - inte bröstkorgen. Då magen rör sig så har man fyllt hela lungorna! Och så ska man hålla det i 4 sekunder - och göra om det minst 2 ggr i intervaller. 

Har börjat med lite mindfulness med. Haft tillgång till det genom jobbet i några år, men inte vetat vad det är exakt - då vågade jag inte. Men nu har jag provat hos psykologen. 

Och jag gör så att jag halvligger ner i en stol (bekvämt, så man inte spänner någon muskel). Och så börjar man med andningen, så man blir avslappnad. Sedan lyfter man t ex handleden och fokuserar på vilken muskel som känns då. Och släpper - och känner hur det känns då. Och så lyfter man armen, nacken osv osv, så man går genom hela kroppen. 

Det handlar helt enkelt om att leva här och nu. Inte tänka på förr och inte skapa panik om vad som KAN hända. Att sitta tyst i ett rum och bara hör bruset utifrån, ventilationen osv. 

Det är inte lätt, jag kan inte ens slappna av längre - för jag levt under hård press hela mitt liv så mina avslappnings-reflexer krympt. Men nästa gång jag får en panikattack - eller känner att den är på g, så ska jag känna hur jag börjar andas då. För det vet jag inte.

Upp till toppen
Annons: