Annons:
Etikettbehandling
Läst 5739 ggr
[Emma--]
2013-09-05 17:29

Mindfulness

Vad är mindfulness och hur kan jag använda det som hjälpmedel?

Kort och gott handlar mindfulness om sinnesnärvaro och att leva i nuet. Med hjälp av våra sinnen kan vi hitta till en medveten närvaro och lära oss förstå hur det påverkar oss. 

För bästa resultat bör man öva detta ofta, men det kan ju vara bra att bara vara medveten om tankarna bakom mindfulness.

Mindfulness kan också handla om att acceptera både det positiva och negativa.

Det här är bara lite kort info om mindfulness och här nedan kommer det några länkar till mer info kring mindfulness där det finns exempel på övningar man kan göra, och även några korta ljudfiler man även kan ladda ner för att ha med sig på en mp3 t.ex.

Mindfulness 1177.se
Mindfulness 1177.se introduktion sittande övning
Mindfulness 1177.se sittande övning
Mindfulness, vårdguiden.se

För mig personligen har detta varit ett hjälpmedel i kombination med KBT

Ett exempel på en övning jag har använt mig av är att koncentrera mig på vissa färger. 
Sitt och tänk på allt som är vitt t.ex. Och tänk för dig själv att "Jag ser en vit knapp", eller "Jag ser en vit blomma". 

En annan övning jag använt mig av är att sitta och känna efter hur det känns att sitta. Medans jag sitter känner jag efter hur fötterna känns mot golvet, hur mina vader känns, är dom spända eller avslappnade?. Hur känns det att sitta mot sätet osv. 

Det har då tagit bort tankarna lite från den negativa känslan så att jag inte fastnar i den onda cirkeln där jag tycker det är jobbigt att åka buss och bara tänker på hur jobbigt det är. 

Kolla gärna in mindfulness, kanske är det något för dig!

Annons:
[Memento Mori]
2013-09-05 21:05
#1

Jag hade faktiskt inte hört om Mindfulness innan, intressant läsning. Tack Emma.🙂

[Emma--]
2013-09-05 21:21
#2

#1 Det var min kurator som tipsade om mindfulness. 🙂

Tror egentligen det är något alla kan ha användning av då det är så pass vanligt att folk är stressade. Men det gäller nog att öva, vilket jag själv varit lite dålig på 😛

[Memento Mori]
2014-03-28 16:50
#3

..Och jag har lyckats glömma bort det här om mindfulness igen, illa, illa, jag hade ju tänkt testa det här någon gång.. 😃 Börjar.. Nu! 😉

Någon annan som håller på eller har hört om mindfulness sedan tidigare eller kanske är sugen på att testa? 🙂

Allamej
2014-03-30 08:36
#4

Jag håller på med mindfulness sen ca 3 år tillbaka. Jag använder det mycket, särskilt nu när jag ligger på sjukhus. Tre djupa andetag är väldigt väl använt av mig och även kroppscanningen, jag har skivor men jag kan det utantill och retar mig på rösterna som säger åt mig hur jag ska göra… ofta vill jag koncentrera mig längre på en kroppsdel än dom på skivorna ger en utrymme till, även de långa versionerna.

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Upp till toppen
Annons: