Behandlingar

Har du svårt för att söka vård?

2014-04-13 18:07 #0 av: [Memento Mori]

Visst kan det vara kämpigt att ta kontakt med någon för att få hjälp med den sociala fobin? Men här har jag försökt samla ihop lite information och statistik så det förhoppningsvis ska kännas lite bättre.

Jag har ju under min tid som sajtvärd märkt att det är en del som tycker det känns svårt och jobbigt att be om hjälp för den sociala fobin. 

Men trots att det kan kännas jobbigt att söka vård, så tänk på att det kan vara din väg till ett mycket självsäkrare och välmående jag. Det är helt klart värt att prova med tanke på hur många som rapporteras må bättre efter sin behandling!

Visst kan man ibland ha oturen att det inte riktigt fungerar med psykologen eller vårdmottagningen men man har alltid rätt att byta, du är där för din egen skull och inte för att dom ska få sin lön betald.

Statistik och korta fakta om KBT

Den vanligaste behandlingsmetoden mot social fobi är ju Kognitiv behandlingsterapi så lite korta fakta och statistik om den:

  • Det är möjligt att få en förbättringsgrad på 50-70% vid social fobi
  • Det har en långvarig effekt eftersom det handlar om att lära individen att förstå sig själv bättre och vad man kan göra för att må bättre
  • Det finns ingen tydlig skillnad mellan grupp- eller individuell behandling 
  • Fler behandlingssessioner betyder inte nödvändigtvis bättre behandlingseffektivitet 

När man väl får hjälp och behandling och i vissa fall även medicin mot sina problem så är det inte ovanligt att man får positiva sidoeffekter som man kanske inte ens trodde skulle ske.

Källor:
Behandling av social fobi
Om kognitiv behandlingsterapi
Effektivare psykologisk behandling för social fobi

Artiklar om folk som har fått det bättre:
"Anneli blev fri från social fobi"
"Dan har lärt sig hantera sin sociala fobi"

Anmäl
2014-09-06 14:23 #1 av: scirocco

Bra Inlägg, men jag kommer nog inte våga söka hjälp endå, att få en diagnos skrämmer mig, som en stämpel för livet och folk kommer att se ner på en ännumer.

Anmäl
2014-09-06 15:52 #2 av: appalpaj

Våga sök hjälp! Personligen vart jag bara glad när jag slutligen fick diagnos. Äntligen var jag inte bara "blyg" och dum i huvudet, utan det berodde på att jag faktiskt hade social fobi. För min del så kände jag inte att folk såg ner på mig pga det utan snarare att de förstod bättre varför jag betedde mig som jag gjorde. Och det definitivt bästa med att söka hjälp -Jag fick hjälp. Mår så himla mycket bättre idag. Det enda jag kan ångra var att jag inte sökte hjälp tidigare. Glad

Anmäl
2014-09-07 10:10 #3 av: sudniF

Hade jag sökt hjälp som barn kanske det hade fungerat.

Nu har jag bara en stor bunt negativa erfarenheter av vården, som får mig att hata mig själv än mer, jag är liksom bara en negativ värdelös börda.

Gjorde misstaget att läsa några gamla läkarintyg och lite annat från möten och sånt. Hua.

Förlåt om jag skrämmer någon från att söka hjälp, det är inte min mening. 

Oftast tror jag ändå på att det är det bästa! (jag har bara kommit lite fel, lite sent och haft otur + misskommunikation)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.