Social ångest

Svårt att prata med andra

2018-09-28 15:51 #0 av: Lollo pop

Hej har fruktansvärt svårt att prata med andra är väldigt nervös för att jag kanske ska säga något dumt har hela mitt liv fått höra att det är fel på mig som inte pratar och dess utom har jag sjukdom som gör att jag skakar mer eller mindre beroende på vilken situation jag är i och om jag känner mig trygg.
Jag har inget problem att skicka mail eller sms till folk men måste jag ringa upp någon blir jag jätte nervös och skakar mer
Ibland kan jag bestämma mig för att jag måste ringa upp någon i stället för att Maila tex då jag vet att jag måste försöka annars blir det aldrig bättre. Hade en vän som sa till mig att jag skulle vara mig själv alltid... och när jag var det så ville samma vän inte fortsätta vara min vän?
Fattar inte vad jag gör för fel?
lyssnar mer än jag pratar .
Är alltså en tyst och blyg person som längtar efter vänner men vet inte hur jag ska göra

Anmäl
2018-10-25 21:55 #1 av: RobinEH

Hej

Du kommer att säga massor med dumma saker. Du kommer att säga fel. En del personer kommer korrigera det du säger, andra kommer se dig som en idiot. Eller tråkig. Eller som en papegoja. Det du är rädd för är att inte vara perfekt, men ingen är perfekt. Vi säger alla dumma saker, i vissa öron låter det dummare än andra. Vi bedömer folk på olika sätt, så vad du kan se som att du sagt fel kan någon annan se som en intressant vinkel. Eller till och med som ingenting. För vi gör alla så många fel i vår vardag att när vi hör andra säga något fel, då rycker vi inte ens på axlarna. Vi går vidare i samtalet utan att sätta någon "dumstämpel" i pannan på dig. 

Men viss är det svårt att vara social. Varje person vi socialiserar oss med riskerar att trycka dumstämpeln i pannan på oss, och det vill vi ju inte. Men alla behöver inte tycka om oss. Så perfekta behöver vi inte vara. Just nu är det kanske även så att du inte riktigt vill vara social. Kanske acceptansen av att vara asocial. Vi får så mycket ångest kring socialiseringen att vi börjar känna att vi kanske inte alls vill vara sociala. En del är extroverta människor och en del är introverta människor. Javisst. Men inte är man introvert bara för att man har social fobi.

Ett väldigt tråkigt förslag att ta dig igenom detta, försök. Börja smått och sedan ökar du. Säg hej till grannarna i trappuppgången. Säg hej till någon du går förbi, eller varför inte en snabb kommentar om vädret. Du kommer sannolikt inte träffa de människor du går förbi igen, så vad spelar det för roll om de trycker du är konstig, eller trevlig. Studerar du så kan du säga några ord till någon innan lektionen börjar, och nöj dig med det.  Det är inget fel att vara en person som lyssnar mer än de talar, men när anledningen till detta är att man är rädd för att tala så är det värt att förändra. 

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2018-10-29 22:17 #2 av: Lollo pop

1#tack för dina kloka ord jag håller med dig fullt ut vet också att jag är rädd för att inte vara perfekt till och med så att jag jobbar på detta med professionell hjälp.
Jag hejar på grannarna och folk jag möter på stan men jag tror helt enkelt att jag blivit bränd en gång för mycket
För att våga lita på att någon vill vara min vän då jag alldeles för många gånger blivit sviken av människor som stått mig nära som jag valt att öppna mig för.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.